fredag 18 mars 2011

Ny bloggserie: Intervjuv - Design

Jag kommer att börja med en liten ny bloggserie, där jag intervjuar intressanta människor. Det kan vara folk som har lyckats och gjort spännande karriärer, folk som inspirerar eller på annat sätt är intressanta för min blogg.

Även om accessoarer är min grej, så tycker jag att inredning är otroligt kul. Jag kan faktiskt tycka att det går lite hand i hand, för man accessoerar ju sitt hem när man inreder. När jag var i Göteborg fick jag möjlighet att intervjua Björn Nilsson, chefsdesigner för Eco-Boråstapeter. Björn har en otroligt skön stil och det märks tydligt att han är kreativ långt ut i fingerspetsarna. Själv blir jag alltid inspirerad av människor som har funnit sitt kall i livet.

Björn har jobbat i designbranschen i 27 år, lika länge som jag har levt konstaterade vi. Han sysslar dock inte bara med tapeter, utan listan kan göras lång med exempel som designer för Cult design, scenograf, inredare så klart (han har exempelvis nyligen inrett en champagnebar i Spanien) och även bröllopsfixare kan han skryta med i sitt CV. Han läste design i 4 år på HDK och berättar att han faktiskt egentligen ville bli trädgårdsmästare men kom inte in på det programmet på grund av sina betyg men med hjälp av arbetsprover inför designprogrammet lyckades han bättre där.

Jag tycker alltid det är kul att höra var dessa kreativa människor får sin inspiration ifrån och jag frågade så klart Björn om detta. Han berättar att det är från alla hans resor. Han berättade till och med att han nästan tröttnat på att resa och jag kan ju inte låta bli att svära lite för mig själv av avundsjuka. Det bästa stället är Ryssland förklarar han, lite otippat tyckte jag. Han berättar att det är på grund av att det är ett otroligt intressant land, som har en intressant kultur. En vulgär kultur som han kallade det och jag förstod vad han menade. Jag har alltid själv varit lite fascinerad av det vulgära till skillnad mot det vanliga, lite trista ”lagom” som vi har i Sverige, där absolut ingen får sticka ut.

Björns hem är otroligt fint med en blandning av gammalt och nytt.  Han säger själv att det viktigaste är att det är personligt. Samma sak berättar han om sin klädstil. Han gillar att följa modet men det personliga är det viktiga. Han berättar också att han gillar starka färger på skor, att exempelvis klä sig i en kostym med slips i samma färg och sedan ha ett par skor i en helt annan färg. Läckert tycker jag! Björn är också en samlare. Hans favoritgrejer är keramik från 50-60 talet. Själv bestämde jag mig precis då för att också bli en samlare, men av väskor så klart då.

Jag passade också klart på att fråga vad hans tips till alla andra som vill lyckas är. Som den kloka man han verkar vara så svarade han att man ska följa sitt hjärta, inte lyssna på andra, lita på sin intuition och om man verkligen vill något så kommer man att lyckas med det.

Vad har han då för planer för framtiden? Som han faktiskt till och med lite tidigare berättat så var det ingen tvekan här. Köpa en gård i Spanien, där pool är ett av kraven. Sedan kan han tänka sig att helt bo där nere och måla hela dagarna. Han har faktiskt haft 2 utställningar i Göteborg men det var för många år sedan.

Jag och Johanna som jag var i Göteborg med, tackade Björn för lunchen han bjöd oss på (väldigt gott, orättvist att vissa är bra på nästan allt…) och jag tackade för den intressanta intervjun och passade på att fota lite i hans urtjusiga hem.

Keramiksamling
Glassamling
Nyinköpt lampa, som ska ut på terassen när vädret är snällare

1 kommentar:

  1. Sv: Haha, thanks :) Åh så skoj med intervjuer!

    Händer något skoj i helgen? Mina inlägg kommer gå i lyxiga tecknen, så kika inom ♥ ♥ ♥

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...