söndag 24 juli 2011

Bearbeta sorg precis som du vill!

Kände att jag ville skriva ett inlägg om dådet i Norge. Jag läste en kommentar på en blogg, det var en som skrev att "ha medlidande och frossa i detaljer är inte samma sak". För det första så tror jag inte det finns någon människa med fungerande känslosystem på denna jord som inte känner medlidande över något sådant. För det andra tror jag inte heller det handlar om att "frossa" i detaljer eller att man vill få reda på mer info för att det är spännande eller roligt. Jag tror mer det handlar om att vi normala människor har så svårt att förstå att något sådant hemskt kan inträffa. Vi vill försöka förstå varför, vi vill fatta att det faktiskt är verklighet och inte en film. Vi har svårt att förstå att det kan inträffa så nära inpå oss.
När 9/11-dådet inträffade så visade nyheterna planen som flög in i byggnaderna om och om igen. Jag tror att man måste se det flera gånger för att verkligen förstå att det har inträffat, för det är så otroligt ofattbart.

Jag minns också att jag tidigare läst att folk har klagat på att vi inte bryr oss om någon hemskhet som händer i exempelvis mellanöstern lika mycket som vi gör om det händer på hemmaplan eller i ett turistrikt land. Det är klart att det är fruktansvärt när någon hemskhet drabbar vilken människa det än är men vi människor reagerar ofta starkare på det som är närmare oss för att det blir mer verkligt. Det är något som faktiskt hade kunnat drabba oss själva eller någon i vår närhet. Om till exempel ett barn dör så tycker så klart alla att det är orättvist, hemskt, fruktansvärt osv men jag tror att alla de som själva har barn känner starkast för att de vet att det skulle kunna hända deras egna.

Jag minns också när en liten pojke blev kvinmördad några hundra meter från där jag bor och skrev "RIP (hans namn)" som status på min msn. Jag fick kommentarer om att jag ju inte känner honom eller att jag bara bott här ett par år. Kan man inte få känna sorg på grund av det eller önska att han vilar i frid?!

Jag förstår inte varför människor ens måste ge sådana onödiga kommentarer. Låt varje människa bearbeta deras sorg på deras egna sätt. Låt dem handskas med saker och ting precis som de själva vill.

I vilket fall så går ialla mina tankar nu till vårt grannland, de drabbade och alla deras anhöriga!

1 kommentar:

  1. Man måste välja sitt eget sätt att bearbeta sin sorg. Håller med dig.

    http://www.info-om.se/sorgbearbetning-med-dianetik

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...