fredag 13 december 2013

10 Bästa nätverkstipsen

Jag har länge nätverkat nu och skaffat mycket nya kontakter, något som blir allt viktigare vad du än gör i livet. Jag tänkte dela med mig av mina erfarenheter:

  • Nätverksmingla själv!! Mitt bästa tips. Alternativt gå med någon som har samma inställning som du. Går man ihop med vänner blir det väldigt lätt att man står tillsammans och tjötar och missar hela poängen med minglandet. Ja, att gå själv kan vara jobbigt! Det är det för 99% av oss men ju mer du utsätter dig för detta desto enklare blir det. I promise you!
  • Gå på nätverksträffar som är till för att skapa kontakter, där folk är ute efter det. Jag har gått på många träffar där folk inte är ett dugg intresserad av detta. De är där med kompisarna för att exempelvis ha en kul "tjejkväll" och det kan bli lite svårt att försöka knöla sig in i en sådan grupp. Testa gärna på nätverk innan du blir medlem!
  • Ha alltid med visitkort och glöm för sjutton inte att dela ut dem, alternativt så lägger du till/följer personen på en gång på Linkedin/Twitter/Instagram med mobilen. (Facebook kan vara lite känsligare, eftersom många bara vill ha folk de känner där.) 
  • Ha inte för stora krav på dig, nätverkande tar tid. Jag har hört att vissa har som mål att de ska mingla med ett visst antal personer men jag tycker att det blir en sådan press så att man får ångest och glömmer att ha kul. Dessutom kan det lätt bli lite krystat.
  • Prata inte heller för länge med samma person, du vill ju ha möjlighet att se vad det finns för andra människor där. Denna punkt kan vara lite svår för man vill inte verka ohövlig, speciellt om personen gillar att prata riktigt mycket. Ett lite fult knep kan vara att ursäkta sig och gå på toa, se till att vinglaset aldrig är riktigt fullt så att man måste fylla på det eller något som gör att man vänligt kan gå därifrån.
  • Var dig själv! Börja inte ljuga och för guds skull börja inte skryta. Det låter oftast inte bra i andras öron. Det är också viktigt att lyssna på andra personen och inte bara prata om dig själv.
  • Ha ett mål med nätverkandet! Vad är du ute efter? Vill du hitta nytt jobb, samarbetspartners osv (kunder är inget bra att ragga på nätverksträffar, du är inte där för att sälja). För min del tycker jag det svåra är att berätta om mig själv utan att folk blir helt förvirrade, tex jag bloggar, jag är stylist, jag utför stylingtjänster för privatpersoner, jag föreläser, jag är kursledare, jag är eventsamordnare, jag skriver artiklar/krönikor, jag ska starta ett modenätverk osv. Det kan nog lätt bli lite för mycket för folk. Jag försöker fokusera på en, max två saker beroende på vad jag är ute efter eller vilken person jag hamnar med.
  • Ta vara på dina kontakter! Detta är nästan det svåraste tycker jag. Man vill inte vara för på men samtidigt vill man ju inte tappa kontakten. Mitt bästa tips är att lägga till/följa personen i olika sociala medier och integrera med personen i olika sammanhang. Då lär man känna personen mer och det blir lättare den dagen man behöver någon specifik hjälp från dem.
  • Kontakter handlar så klart om att ge och ta. Det måste bli en win-win situation, annars håller det aldrig. Var hjälpsam och öppen, det ger dig tusen gånger tillbaka.
  • Det finns några olika sätt att hitta nätverk även i mindre städer. Sök på nätverk i din stad på Google, gå på föreläsningar och andra event, bra tillfälle att minga då också, Twitter (anordnas Tweetups i flera städer), Facebookgrupper etc.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...