tisdag 4 mars 2014

Kan man göra slut med vänner?

Jag är en väldigt positiv person, får ofta höra det från folk och de brukar vilja ha råd hur man blir sådan. Mitt bästa tips är att undvika energitjuvar(!) Då kommer alltid en fråga upp:

Kan man göra slut med vänner, även om man känt dem sedan barndomen?


Självklart! Men du behöver ställa dig några frågor. Varför har du vänner? Vad vill du få ut av det? Varför har du denna person som vän?

Jag anser att man har vänner för att må bra, få stöttning, hitta på roliga saker osv. Som alla relationer så handlar det om att ge och ta. Det finns tyvärr personer som bara tar och de är oftast också väldigt negativa människor. Jag kan inte riktigt förstå anledningen "För att vi alltid har varit vänner!" Om du bara mår dåligt av en person och inte tycker det är kul att umgås med den varför ska man då vara vän?

Om man har en vän som alltid gnäller och klagar, aldrig vill hitta på något, lämnar alltid återbud i sista sekund etc så bör man fråga sig vad man får ut av detta. Det tar så mycket energi ifrån en så frågan är om det är värt den energin trots att man känt varandra länge. Har man dessutom inga direkta gemensamma intresse längre så känns svaret ännu lättare.

Nu menar jag så klart inte om en vän har en jobbig period och gått igenom något tufft, då behöver man ge stöd och kan kanske inte förvänta sig något i gengäld i nuläget. Men det är stor skillnad på att ha det jobbigt på grund av en anledning och att alltid vara negativ utan direkt orsak.

Du behöver inte heller vara drastisk och ringa upp vännen för att göra slut men lägg ingen energi på den. Självklart kan du ju prata igenom med vännen och berätta hur du känner.

Hur hittar man nya vänner i vuxen ålder? Går det?

Jag kan tycka att det är ganska lätt. Jag har kvar en del vänner sen yngre ålder, sådana som jag verkligen tycker om.Men de flesta av mina nuvarande vänner har jag skaffat på senare år. Mina bästa tips:

  1. Twitter - Klockrent att träffa nya människor. Skaffa ett konto, börja följa folk i din stad, integrera med dem och fråga sedan om ni kan ta en fika. Alternativt att ni träffas på en tweetup. Har själv träffat flera roliga personer den vägen.
  2. Bloggare - Följ bloggar från din stad. Släng iväg ett mail och fråga om de har lust med en fika. Tänk på att berätta lite om dig själv i mailet så du inte framstår som "creepy". Har inte provat det själv men har fått sådana mail.
  3. Facebookgrupper - Har blivit ett väldigt bra sätt att nå ut till nya människor. Här har vi en grupp som heter "Träffa nytt folk i Jönköping". Har inte använt mig av den själv men har sett att den är väldigt aktiv.
  4. Kurser - Börja träna i grupp eller anmäl dig till en kurs. Det innebär ju att du garanterat har något gemensamt med de övriga där. Stort plus!
  5. Vänners vänner - Något som alltid funkar är vänners vänner eller nya pojkvännens vänners flickvänner. Förklara läget för vännen eller pojkvännen och be dem bjuda med övriga på en afterwork eller en hemmakväll.

1 kommentar:

  1. JA ! Man får göra slut med "vänner" om de tar mer energi än vad dom ger !
    Jag har visserligen bara några få nära vänner, men med dem kan jag vara mig själv och även om vi inte alltid tycker lika så accepterar vi varandra. ALLTID !

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...