fredag 16 maj 2014

Läsarfråga - Starta företag

Fråga: Att ha eget företag verkar himla kul! Vad är dina bästa tips när man ska starta?

Svar: Att driva företag är väldigt kul men också otroligt tufft. Det är lätt att tro att det är väldigt glamoröst och att man kan bli rik fort. Så är sällan fallet! Det handlar om att jobba väldigt hårt, vara envis och aldrig ge upp. Man måste inse att det oftast åtminstone i början krävs att man jobbar dygnet runt alla dagar i veckan för en riktigt dålig timpeng.

Mina bästa tips:

  • Tänk igenom din idé, vad är det du vill göra? Försök nischa dig antingen med en ny idé eller gör om en befintlig. Att konkurrera med exakt samma sak som etablerade företag är inte lätt. Om du gör det, var i så fall bättre än dem (priser, service, erbjudanden etc)
  • Ta reda på fakta innan du startar. Det finns mycket hjälp att få via Almi, Skatteverket, Nyföretagarcentrum osv. Finns många kurser att gå. Jag rekommenderar också sidan: www.verksamt.se
  • Gör en plan! Många missar faktiskt att göra en intäktsmodell. Hur ska du få in pengar? När du gjort det måste du kolla över om dessa pengar täcker de kostnader du kommer att ha och om det blir någon vinst över. Tänk också på skatter och andra avgifter. Säg att du har ett utpris till kund på 500:-, då är ju 100:- moms till att börja med. Av de 400:- som är kvar kanske du kommer att ha ut 200:-. Dessa ska räcka till alla kostnader du har i företaget (bokföring, marknadsföring, resor, inköp, kontorsmaterial, dator osv osv) och vinst så klart(!)
  • Tänk på att de kan ta tid att få ett företag lönsamt. 5 år tror jag brukar vara snittet (om man lyckas). Hur ska du överleva tills dess? Den eventuella vinst du gör i företaget kommer du kanske behöva återinvestera för att kunna gå framåt och utveckla.
  • Marknadsföringen är bland det svåraste. Hur hittar du dina kunder? Var finns din målgrupp? Du bör ha en plan för detta. När jag startade min webshop för ca 5 år sedan var jag väldigt naiv, jag trodde det räckte att sprida länken lite här och där så skulle jag ha en massa kunder sen. Kan säga att jag har lärt mig mängder sedan dess!
  • Du måste vara beredd på att det kommer många motgångar, du kommer att få många nej, du kommer många gånger att studsa av glädje men du kommer förmodligen också lika många gånger att gråta av förtvivlan. Att ha ett företag är som att ha en pojk/flickvän. Det är den personen som kan göra dig mest glad i världen men det är också den som kan göra dig mest ledsen.
Så här kan man också se det! ;-)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...