söndag 22 juni 2014

Entreprenör vs företagare

Jag pratar ofta om entreprenörskap men vad är egentligen skillnaden mellan att vara entreprenör och företagare? Är det något skillnad?

Jag tycker att det är det. Företag kan alla starta, ansök om F-sedel och starta igång en liten verksamhet så är du företagare. Jag ser en entreprenör som en person med visioner, höga mål och drömmar, någon som sliter riktigt hårt och älskar att utveckla samt driva projekt. Någon som verkligen lever för detta, som inte bara är ute efter pengar.

Jag fick en annan liten intressant infallsvinkel när jag pratade med en framgångsrik entreprenör för ett tag sedan. Han sa att en entreprenör är någon som bygger upp något, något som man kan sälja av. Han menade att Blondinbella exempelvis inte är någon entreprenör, även om hon själv ofta kallar sig det. Hon har byggt ett varumärke, som inte är värt något utan henne. Han själv menade att han försökte vara något där emellan.

Jag kan förstå hur han menar. Jag tycker det är viktigt att bygga sitt personliga varumärke, det har du oftast stor hjälp av. Människor vill oftast göra affärer med människor och inte med företag. Det är lättare att göra företaget känt om du har ett starkt personligt varumärke. Men det känns också riskabelt att bygga upp något som är så beroende av en person, som inte har något värde i sig självt. Jag jobbar också på att få något mellanting.

I denna lathund kan man se lite av skillnaderna mellan entreprenör, chef och ledare. Som småföretagare behöver man oftast vara alla rollerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...