tisdag 15 juli 2014

Skillnad mellan Pyramid och MLM

Många blandar ihop MLM (Multi-level marketing=nätverks/direktförsäljning) med pyramidspel. Det finns en del stora skillnader. Den största är att pyramidspel är olagligt i Sverige. I stora drag går pyramid ut på att man ska investera en stor peng för egentligen ingenting och sedan få andra personer att göra likadant, sen ska man förhoppningsvis få något tillbaka någon gång. Det som har gjort det olagligt är att många luras och de flesta ser aldrig några pengar.

Den andra stora skillnaden mellan pyramid och MLM är att det finns riktiga produkter i MLM-företag som man kan sälja. Enligt lagen måste produkten vara i center och det måste vara av kvalité. Du kan välja att enbart sälja produkterna och tjäna en bra slant på det. Hos LR har du exempelvis 40% marginal på produkterna plus ett fint bonussystem (något som är mer än normalt för vad du än skulle sälja). Det är inget krav men vill du göra mer kan du också hjälpa andra att komma igång, du hjälper dem så länge de är aktiva och självklart får man bonus för det. Precis som i de flesta organisationer så är det personer över och under, stora skillnaden här är att de som är längre ner i ledet kan göra karriär riktigt fort ifall de vill.

För nätverksföretag gäller följande:


 • Låg eller ingen startavgift (registreringsavgift). Avgiften ska representera ett skäligt värde
 • Den blivande distributören ska tydligt informeras om alla kostnader som hör ihop med försäljningen för till exempel kurser, informationsmaterial etc
 • Produkten eller produkterna ska det vara centrala i verksamheten
 • Huvuddelen av ersättningen ska komma från försäljningen av produkter och inte genom rekrytering av andra säljare/distributörer
 • Möjlighet att sälja tillbaka kuranta men osålda produkter om distributörens engagemang med företaget upphör
 • Medlemmar i Direkthandelns Förening förbinder sig att följa våra etiska regler

För pyramidspel gäller följande:


 • Fördelar uppnås enbart genom att rekrytera nya distributörer under sig själv i pyramiden, inte genom verklig försäljning. Det centrala jobbet ligger i att tjäna in “värvningsavgifter” genom nyrekrytering. Det talas mycket lite om att sälja produkter.
 • Höga inträdesavgifter med ett underförstått löfte om att man kommer att erhålla många liknande inbetalningar från nya distributörer som du själv väntas rekrytera.
 • Fokuseringen är enbart inriktad på att värva nya distributörer. Slutkunder är närmast ointressant.
 • Eftersom syftet är att värva deltagare, inte att sälja en produkt, erbjuds ofta produkter av dålig kvalitet. I vissa fall finns inga produkter alls.
 • Deltagare uppmuntras att köpa in stora lager med svårsålda produkter som sedan inte kan säljas tillbaka till pyramidföretaget.
 • Företag som arbetar med pyramidspel har vanligtvis kort livslängd. De tjänar pengar och försvinner sedan.
Källa: Direkthandels förening (där LR är medlemmar)

Vanligt frågor/påståenden: 


Att företag tar fram en produkt är väl bara en ursäkt för att komma runt lagen?

Svar: Jag vet att det finns sådana företag. Jag vet ett företag som har visningar men man pratar aldrig om några produkter. Produkterna är dessutom av låg kvalité. Det handlar hela tiden om att värva folk och att de enkelt kan bli ekonomiskt oberoende. Jag är själv helt allergisk mot sådant säljtugg!

Men jag vet också att det finns seriösa! Jag kan inte svara för alla företag men LR har riktigt bra kvalitetsprodukter (mineralbaserad makeup, Eau de Parfum, produktserie med ren Aloe Vera osv). De lägger lång tid på att utveckla deras produkter och är noga med att skydda sitt varumärke. Som stylist/makeup-artist kan jag gå i god för detta. De är också noga med att berätta att det är ett extrajobb, åtminstone till att börja med men att man självklart kan tjäna en bra slant, möjlighet till bilbonus osv ifall man ligger i.

Okej att man kan välja att enbart fokusera på försäljning men för att tjäna de stora pengarna måste man ju värva?

Svar: Du kan tjäna bra och hyfsat lätta pengar enbart med försäljningen, precis som om du skulle sälja vilket märke som helst. Vill man tjäna mer krävs mer jobb. Stora pengar = mycket jobb, inget konstigt med det! Hos LR handlar det inte om att bara "värva". Man jobbar i team och hjälper hela tiden personerna som man fått med in, man har också kul tillsammans. Man måste själv sälja för ett visst belopp för att få bonus för dem under sig.

Måste man sälja till vänner och bekanta?

Svar: Nej, det är klart att du inte måste, det finns många sätt att sälja på men det är alltid lättare att få hjälp från nära för att komma igång. Det gäller oftast även om man startar en egen verksamhet. När jag startade eget med webshopen etc behövde jag hjälp i början, ens vänner och familj vill ju ofta hjälpa till. Sen bör man inte tjata på någon och man måste acceptera ett nej. Jag är också väldigt mån om att inte sälja på folk saker de inte vill ha, jag vill hitta det som är rätt för just dem så att de ska känna sig nöjda och glada.

Känns som om det är många som bara luras?

Svar: Det är väldigt svårt att svara för andra människor. Det gäller att hitta rätt personer att samarbeta med, folk som är seriösa. Detta märker man rätt snabbt. Folk som kör ett typiskt säljsnack och lovar dig guld och gröna skogar bör man se upp för. Att bli framgångsrik inom MLM är inte omöjligt och inte heller svårt egentligen men det krävs hårt jobb (så klart!).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...