måndag 8 september 2014

Har du koll på småföretagen?

Med mindre än en vecka kvar till valet så tänkte jag (för enda gången) gå in lite på politik, jag kommer inte säga vad jag ska rösta på och kommer inte heller säga vad jag tycker ni ska rösta på även om ni kanske förstår åt vilket håll det lutar.

Det viktiga är att man röstar, speciellt vi kvinnor. Våra förfäder har kämpat som sjutton för att vi ska få den rätten, vi bör visa vår tacksamhet. Även om man inte är intresserad av politik så bör man vara intresserad av sin egen och Sveriges framtid.

Bland de viktigaste frågan är jobben, det är ju här som pengar till välfärd kommer ifrån. Vart kommer då jobben ifrån? 4 av 5 jobb har sedan 90-talet skapats från småföretagarna. Det är lätt att tro att dessa inte behöver något stöd, det är väl bara för dem att anställa och därmed skapa jobb? Alla företagare har väl en massa pengar?!? Småföretagare jobbar i genomsnitt mer än en vanlig anställd men har sämre timlön. De första åren kan timlönen vara så låg som 0 eller - om man investerar egna pengar.

I Sverige finns ca 1 000 6000 företag. Ca 1 000 000 av dem är småföretag. Att vara småföretagare är inte lätt och det innebär inte att man kan bada i pengar, de flesta startar inte företag för att bli rik. Att anställa är väldigt kostsamt och en stor risk, för att inte tala om ett stort ansvar. Jag vet många företagare som legat sömnlösa för att de är rädda att riskera andras jobb om företaget inte går framåt som det är tänkt. De är också många som prioriterar deras anställdas löner först. Som jag har nämnt tidigare så är det 9 av 10 företag som går i konkurs inom 5 år.

Som vanlig anställd tänker man sällan på att det inte bara är själva lönen som kostar företaget, det tillkommer också en hög arbetsgivaravgift, försäkringar etc.
För några år sedan halverade man arbetsgivaravgiften för unga, det gjorde att företagen vågar anställa yngre människor. Om personal är dyrt och riskfyllt chansar man kanske hellre på någon med erfarenhet om man nu inte har möjlighet att få en lägre avgift.

Blev visst mer prat än jag hade tänkt, vill du veta mer om hur småföretag fungerar och vad de gör för Sverige så gör detta quiz.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...