tisdag 25 november 2014

Bolaget är reggat!

Nu är Styling & Event by Anna reggat som bolag. "Men vadå? Har det inte varit det länge?" Kanske ni tänker... Nej! När man har en enskild firma så måste man inte registrera sig hos Bolagsverket, det räcker att ansöka om att vara momspliktig och att få F-skatt hos Skatteverket. Sen kan man köra igång som ett "företag". Det är ju också hos dem som man redovisar moms, skatt och annat kul.

Vad är fördelen och nackdelen? Ja, nackdelen är ju att det kostar pengar. Fördelen är att namnet blir skyddat (men bara i det län som man är verksam) och att det blir lite mer seriöst. Folk kan söka på företaget och se att det faktiskt finns. Vi kan kolla lite på de 3 vanligaste bolagsformerna.

  1. Enskild firma - Den vanligaste bolagsformen i Sverige. Det är du som är ditt företag. Organisationsnumret är ditt personnummer. Du är personlig ansvarig för företags skulder. Du redovisar intäkter och skulder i din inkomstdeklaration. Du kan inte ta ut lön, vinsten blir din "lön". De flesta börjar med denna bolagsform, speciellt tjänsteföretag. Du behöver alltså inte registrera dig hos Bolagsverket, det räcker att du som person ansöker om F-skatt och att få dra moms.
  2. Aktiebolag - Här behöver du ha 50,000:- i aktiekapital när du drar igång. Det går att starta själv men det går också att starta med andra. Ni delar då aktierna, exempel att ni har 50% var om ni är två. Stora fördelen är att man personligen inte är ansvarig för företagets skulder. Nackdelen är så klart att du behöver 50,000:- men det är också lite krångligare (inte mycket så länge du gör relativt enkla saker). När du registrerar dig hos bolagsverket blir ditt namn skyddat i hela Sverige.
  3. Handelsbolag - Startas oftast på grund av att man är två eller fler som vill driva bolag ihop men kanske inte har 50,000:- för aktiebolag. Stora nackdelen är att alla ägare i ett handelsbolag blir personligt ansvariga för bolagets skulder. Det kan bli knepigt om man drar på sig en del skulder och sedan kan den ena delägaren inte betala. Det finns en variant som kallas kommanditbolag som kan reglera ansvaret men ska man starta bolag ihop med någon rekommenderar jag starkt att skrapa ihop 25,000:- var för ett aktiebolag istället.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...